Koken, slapen, douchen, wasmachine en drinkwater

Koken

Voor het koken maken we gebruik van een 2-pits Coleman benzinebrander. In Afrika is gas moeilijk verkrijgbaar; benzine (Euro95) is overal goed verkrijgbaar en dus de beste optie. Om te kunnen koken moeten we de benzine in het gas tankje, door middel van pompen, op druk brengen zodat de mix van gas en benzine bij de pitjes komt, tijdens het koken kun je dit steeds herhalen voor een goede ontbranding.

Speciaal voor het koken hebben we een uitklapbaar ´aanrechtblad´ aan de rechter achterdeur gemaakt die met 2 scharnieren en stukken dunne staalkabel aan de deur hangt.

Verder nemen we voor het koken gewoon een set goede
koekenpannen (Tefal) mee en zijn we nog op zoek naar een kwalitatief goede (camping) pannenset waar we tijdens onze reis onze culinaire hoogstandjes in kunnen bereiden.

kooktoestel

Slapen

Op het roofrack zit een daktent van Howling Moon, geproduceerd in Zuid Afrika en eigenlijk de beste daktent

die er is, word ons verteld :). Het doek is gemaakt van ‘ripstop’ stof die absoluut waterdicht is. In de tent ligt een matras van 1.40 bij 2.40 met aan elke zijde ramen met horrengaas. Best goed vertoeven dus!

Een daktent is kamperen op ‘hoog niveau’; we moeten met een trappetje omhoog de daktent in klimmen.

foto (5)

Douchen

Voor het douchen hebben we op het dak een zwarte watertank van 50 liter gemonteerd die overdag door de zon opgewarmd word. Door middel van een tuinslang met spuitpistool kunnen we dan s’ avonds lekker warm douchen (onder een klein straaltje). Ook hebben we nog een douche zak bij ons die we met 10 liter water kunnen vullen en die we ook door middel van zonnewarmte kunnen opwarmen waaronder we dus nog lekker kunnen douchen.

Wasmachine

Ook hebben we een wasmachine op het dak gemonteerd. Luxe boven alles natuurlijk 🙂
Vuile kleding in de waston, wasmiddel en water er bij en de hobbelige wegen zorgen voor een schone was. Helaas werkt het centrifugeren nog niet helemaal zoals het hoort…… Droger is niet nodig met de gemiddelde Afrikaanse temperaturen.

Watertank

Watertank

In de auto hebben we een watertank voor 70 liter drinkwater gemonteerd; hier hebben we een slang met douchekop op aangesloten waardoor we water hebben voor het koken en eventueel ook om te douchen. Het water word aangezogen door een waterpomp die gaat pompen zodra de druk weg valt; dit gebeurt wanneer je de knop van de douchekop in drukt, hierdoor heb je geen drukvat nodig. Deze waterpomp hebben we gekregen van Hans en Dorien, eerdere Afrika gangers waarvan we alle reis spullen overgenomen hebben 🙂

Het water dat we kunnen krijgen zal niet altijd even schoon zijn; dit water kun je dan op 2 manieren omtoveren tot ‘veilig’ drinkwater: filteren met een keramisch filter of koken.

Om niet steeds al het water te hoeven koken hebben we een keramisch filter geïnstalleerd die schadelijke virussen, bacteriën, pesticiden en metalen (>99,99 %) uit het water filtert. Dit filter moeten we regelmatig vrij van vuil maken; gewoon door ‘m even op te schuren met een schuurpapiertje; hierdoor gaat dit filter een half jaar mee.

waterkraan

Douchekop voor het drinkwater aan de linker achterdeur

 

waterpomp

Waterpomp met het waterfilter