Onze Landcruiser

Toen we eenmaal hadden besloten onze droom waar te willen maken kwam het dilemma welke auto het beste zou zijn om ons naar Afrika te brengen. Vooral Anton heeft zich hier in verdiept. Zwitserland 7

De bedoeling was om een goede auto te kopen die wij zelf helemaal Afrika ready konden maken. Na flink gespaard te hebben en met een kleine lening in de familie 🙂 konden we dan eindelijk onze droom auto kopen en kon het opknap project beginnen.

Na de opties bekeken te hebben welke auto we wilden kopen voor deze reis hebben we besloten om voor een Toyota Landcruiser te gaan. Het moest een ‘Artsen zonder grenzen’ model worden; de HZJ75. Dit model staat bekend om zijn sterkte, betrouwbaarheid, eenvoudige techniek en heeft bovendien een iconische uitstraling; namelijk lomp en groot.

Na een tijdje zoeken op internet kwamen we in Noord Holland een mooie Landcruiser tegen met de oersterke en betrouwbare, 6 cilinder, 1HZ motor die we graag wilden kopen. De 1HZ is een motorblok zonder poespas; geen turbo en intercooler maar wel met 130 PK.  

De auto heeft in 19 jaar tijd slechts 170.000 km gereden en altijd dienst gedaan als bedrijfswagen; de oude eigenaar ging er zelfs mee jagen, de geweerhouders zaten nog tussen de voorstoelen in, die komen wellicht nog van pas.

Het ideale van deze auto is dat er alleen eenvoudige techniek aanwezig is, zo hebben we geen complexe elektrische systemen en zowel voor als achter bladvering. Op het gebied van airconditioning is deze auto bij de hogere Afrikaanse temperaturen een rijdende sauna; we hebben namelijk geen airco maar arko; ‘Alle Ramen Kunnen Open’, dat dan weer wel.

Mooi dat het kan.

Landcruiser