De reis

Als we begin 2012 aan familie en vrienden vertellen dat we het plan hebben om met de auto naar Zuid Afrika te gaan rijden, zijn de reacties uiteenlopend van ‘wow super gaaf’ tot ‘Afrika!?, is het daar niet veel te gevaarlijk dan?’

Natuurlijk is een trip over de weg naar Zuid Afrika een mooie uitdaging. Hier moet je dan ook goed over nadenken en dat hebben we de afgelopen jaren dan ook gedaan. Een trip als deze is dan ook niet geheel risico vrij; we denken wel dat je, als je je boerenverstand gebruikt, een verantwoorde trip kunt maken.

 Reisadviezen

Op dit moment zijn er veel positieve maar ook minder positieve ontwikkelingen gaande in diverse Afrikaanse landen. Deze factoren en vooral de factor tijd zorgen er voor dat we hier continue op moeten anticiperen door onze plannen bij te stellen; van een ronde door Afrika naar via de westkust naar beneden, zijn we nu uitgekomen op de ‘definitieve’ Oostelijke route; we rijden over land naar Griekenland en pakken vanaf daar de boot naar het Afrikaanse continent en rijden via de oostkust naar beneden waarbij we na Zuid Afrika, ook Namibië en Botswana nog gaan bezoeken.

De reisadviezen van BuZa (min. van Buitenlandse Zaken) raden niet noodzakelijke reizen naar veel van de landen waar we doorheen willen rijden af, bovendien moeten we overal extra waakzaamheid betrachten.

Zo ook Egypte; dit land is met de veerboot, door de onrust een tijd lang zeer moeilijk bereikbaar geweest, 4×4’s werden zelfs niet meer toegelaten vanwege overvallen op overlanders. Hierdoor zijn we alternatieven gaan bekijken om bijvoorbeeld de boot naar Israël te nemen en dan via Jordanië en Saudi Arabië de Rode Zee over te steken naar Soedan. Die landen stonden toch al op ons verlanglijstje :). Dit blijkt echter nog niet zo eenvoudig te zijn; Israël en Saudi Arabië hebben helaas niet echt een goede relatie. Nu Egypte weer 4×4 auto’s toe laat en er af en toe weer een boot vaart is dit het land waar we onze reis in Afrika zullen starten.

 In de Volkskrant verscheen op 12 juli 2015 een leuk artikel over de reisadviezen van BuZa; ‘Gelukkig zijn reisadviezen van BuZa niet bindend’. Voor de, wellicht nu nog sceptische lezers onder ons, is onderstaand stuk leuk om te lezen. Ook voor de enthousiastelingen natuurlijk 🙂

 Reisadviezen Buza niet bindend