Heel Malawi fietst

Bij de grensovergang in Malawi valt er op een groot billboard te lezen: ´Let´s create a progressive Nation´; ‘Patriotism, Integrity, Hardwork’. Getekend; His excellency Prof. Arthur Peter Mutharika, President of the Republic of Malawi.
Bij het grenskantoor is ‘Patriotism’ gelukt; de grensbeambtes zijn enthousiast over Malawi en we worden hartelijk welkom geheten. De rest van de president zijn boodschap is helaas (nog) niet helemaal doorgedrongen. We willen aan de grens graag een visum voor dit prachtige land en krijgen een speciale behandeling; we mogen in het kantoor komen zitten. Sinds korte tijd mogen wij als Europeanen, slechts 75 Euro per persoon voor een visum neerleggen, terwijl dit visum voorheen kosteloos was. Omdat het visum volgens de grensbeambten normaal gesproken niet aan de grens verkrijgbaar is wil men ons graag helpen. Of we dan wel even 10 Euro servicekosten per persoon willen betalen, zonder bonnetje natuurlijk.  Jammer joh, we weten dat het verkrijgbaar is aan de grens en zonder bon betalen we natuurlijk geen servicekosten. Abrupt stopt de grensbeambte met zijn ´zakgeld´ verhaal en praat ‘integer’ verder over het Europese voetbal. De manager van het geheel lacht een keer, achterover leunend op zijn stoel, in zijn kantoor met airco, en neemt nog een slok van zijn koude cola. Welkom in Malawi!
Direct na de grens rijden we door een prachtig maar erg arm gebied met theeplantages, naar de camping bij het Mulanji gebergte. We staan samen met veel spinnen en duizendpoten op de camping en hebben een privé bewaker die uiteraard gewoon even een bordje mee eet.  De omgeving is prachtig maar we hebben ‘maar’ twee weken de tijd en helaas geen tijd om dit gebied verder te verkennen.
Malawi is een van de armste landen ter wereld. In de gebieden waar toeristen komen probeert de bevolking echt alles om maar iets te kunnen verdienen. De nood is zo hoog dat men tijdens het verkopen gewoon begint te trillen van de spanning. Je empathisch vermogen word in dit land dan ook aardig op de proef gesteld.
In Blantyre (jazeker, ook in Malawi) doen we boodschappen en rijden door richting het Zomba plateau. Onderweg kunnen we  vers fruit kopen; aardbeien, bramen, bessen en frambozen. Wow! na al die tijd vers fruit, inslaan dus, heerlijk.
Op het Zomba plateau drinken we, vanwege het mooie uitzicht en de wi-fi, even een bak koffie bij een luxe hotel en daarna richting de camping in een erg mooi bos. S’ avonds is het zo fris dat je een dikke trui, lange broek en schoenen aan moet trekken. S’ morgens vroeg krijgen we hier een leuke verassing in de vorm van een vogelspin die in de bestekzak verscholen zit, ‘het bestek voelde gisteravond ook al zo harig aan’. Via stoffige zandwegen rijden we een rondje over de berg met mooie uitzichtpunten, stenenverkopers, watervallen en een verticale grot waar mensen met lepra in het verleden, ter heling, in ‘achtergelaten’ werden.
Ook in Malawi leven olifanten. Vlakbij de ingang van het Liwonde NP komen olifanten die s’ avonds over de camping een inspectieronde lopen. De camping staat vol met Baobab’s, de overige bomen die in de weg staan, worden omver geduwd. Als je naar de wc wilt moet je letterlijk tussen de olifanten doorlopen; de olifanten trekken zich weinig van de campinggasten aan en gaan vrolijk verder met het slopen van bomen en het volpoepen van de camping.
Het Liwonde park was erg mooi en het leek soms wel alsof het herfst was; blad op de grond en de bomen in prachtige herfstkleuren. In het park zien we zoveel olifanten dat we gestopt zijn met tellen.
Op naar Lake Malawi! Door super mooie landschappen reden we richting cape Mc clear. Malawi is straatarm, voordat je op de camping arriveert, rij je steevast door een dorpje met hutjes, brandend afval en loslopende geiten. De bevolking van dit mooie land is erg vriendelijk en overal waar je komt maken de mensen graag een praatje of wijst men je met alle plezier de weg.
Aangekomen op de camping beland je weer in de westerse wereld die zich achter de hoge muren bevind: wat een contrast toch telkens weer.
Lake Malawi is super mooi, je waant je in een tropisch paradijs, alleen de palmbomen ontbreken. De plaatselijke dorpelingen wassen alles in het meer; zwemmen is op deze plek niet aan te raden i.v.m. de kans op Bilharzia. Uiteraard even auto onderhoud doen, de koelkast schoonmaken en kletsen met onze Zimbabwaans / Engelse ‘overland’ buren en het uploaden van de blog over Oeganda ,wat slechts 6 uur tijd in beslag nam.
Heel Malawi fietst. En dat hebben we gemerkt, overal fietsen de mensen en auto’s komen we maar weinig tegen. Als je alles op de fiets doet, dan moet je creatief zijn. In Nederland ben je al blij als je (de altijd weer te volle) boodschappentas én een kratje bier heel en zonder straateczeem thuis kunt brengen. In Malawi doe je dit onder het motto ‘niet te moeilijk denken’. Je bindt een groot varken gewoon op een houten plaat en deze knoop je vervolgens vast op het bagagerek. Of een stapel haardhout van 2 meter hoog achter je rug. Of stalen profielen van vier meter lang. Niets is te gek.
Na Cape Mc clear zijn we bij een cychliden kwekerij langs gegaan. In het meer komen ca. 800 soorten inheemse cychliden (vissen) voor in veel kleur varianten, erg mooi. Deze vissen worden wereldwijd geëxporteerd.
Hierna snel doorgereden naar de ‘Cool runnings’ camping, een plek met écht groen gras en die ook nog eens maatschappelijk verantwoord is; 50 % van de opbrengst gaat naar de mensen in het dorp.
Op deze camping hebben we een aantal dagen gestaan om even lekker te chillen en de verjaardag van Jolle te vieren. Helaas was er geen stroom en dus geen internet en konden we niet met Nederland contacten.
Door de droogte staat het water van het meer vrij laag; dit betekent een naderend watertekort en minder stroom van de dam. Hierdoor sluit de overheid de elektriciteit overdag in bepaalde delen van het land gewoon af. De mensen pakken koelkasten en vriezers in met kleden om ook de veelvoorkomende, lange stroomonderbrekingen van soms wel 36 uur alle etenswaren goed te kunnen houden.
We rijden verder over slechte wegen met veel fietsers, voetgangers en loslopend vee. Af en toe rijden we over een stalen brug met houten planken, het geluid van de planken geeft je het gevoel dat je er elk moment doorheen kunt zakken, beetje vaart houden dus.
Omdat we graag naar het Lake of Stars festival wilden, besloten we te checken of er nog een campingplek in de buurt beschikbaar was; s’ avonds laat aangekomen werden we gelukkig toegelaten op de ‘volgeboekte’ camping en verwelkomt door de Duitse eigenaresse en haar Zuid Afrikaanse man. Of we varkensvlees lusten; tuurlijk! Een half uur later zaten we een heerlijk stuk vlees met patatten te eten; dat is lang geleden dat we varkensvlees gegeten hebben.
Het Lake of stars festival is een leuk festival voor het goede doel dat naast lokale ook internationale artiesten op het programma heeft staan. Eerst toffe lokale muziek, daarna Freshly Ground ( met lokale artiesten, bekend van WakaWaka) met als afsluiter een dj set van Timo Maas, wat een combinatie, mooi dat het kan! Deze camping komt zeker terecht in de top 10; kamperen tussen de bomen op groen gras, tussen de stenen snorkelen in het Malawi meer en een super zonsondergang.
Bij vertrek van de camping regelt de eigenaresse nog even een rondleiding bij een plaatselijke rubber plantage en de bijbehorende houtfabriek die op de route liggen. Erg interessant om te zien waar het rubber van autobanden, elastieken, schoenzolen en condooms vandaan komt en hoe dit geproduceerd word. Van het hout worden mooie producten gemaakt die o.a. verscheept worden naar Europa.
Na een paar festivaldagen zijn we naar de ‘mushroom farm’ gereden; geen paddo’s maar wel een mooie camping met een super uitzicht vanuit het gebergte op het Malawi meer. Er zijn twee wegen de berg op; een zandweg met een paar stenen of een mooie 4×4 weg waarbij in elke bocht een bord met het nummer van de betreffende bocht staat, en dat is niet voor niets. We kwamen in het donker aan en besloten de moeilijke weg naar boven te rijden, 4WD aan, verstralers aan en gaan! Bochten tellende, veel stenen en een paar keer steken in de te krappe bochten en we kwamen aan op de camping. Vanuit de camping zijn we de volgende dag naar Livingstonia gelopen en hebben we een koloniaal ziekenhuis, het Stone house museum ,een kerk met een glas in lood raam met een afbeelding van Dr. Livingstone en de plaatselijke waterval bezocht. Onderweg kregen we nog versgebakken lever van de zojuist geslachte geit aangeboden, waar we maar even vriendelijk voor bedankt hebben.
Vanuit Livingstonia zijn we de volgende dag doorgereden naar Mzuzu en belanden we bij een paar Zuid Afrikanen op de camping. Vanaf het eerste moment voelen we ons hier thuis en mogen we gebruik maken van de woonkamer en even lekker een domme film op de  tv kijken, (dat is lang geleden!) de motorolie verversen en genieten van de kookkunsten van de eigenaar. De volgende dag rijden we richting de grens van Zambia.
Geschreven door Anton

Deze diashow vereist JavaScript.

4 gedachtes over “Heel Malawi fietst

 1. Hey Luitjes in het zuiden!

  Wat een mooi verhaal weer, ik hoop voor jullie in ietsjes minder dan 6 uur geupload :). Maak er een mooi en knallend uiteinde van!!

  liefs

  Like

 2. Hallo Anton & Jolle, na een gezellige avond met jullie (schoon)ouders doorgebracht te hebben, een kijkje genomen op jullie blog. Wat een geweldige avonturen en belevenissen! !! We gaan veel aan jullie blog hebben als wij volgend jaar vanaf Zuid-Afrika terug naar Nederland gaan rijden!
  Groetjes Sjors en Monique

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s