Het avontuur is echt begonnen!!

Lieve Allemaal,

We zijn nu inmiddels alweer 14 dagen onderweg en wat vliegt te tijd.. We hebben zelf het gevoel al maanden weg te zijn omdat we in een korte periode al zo veel hebben gezien.

Laat ik beginnen bij het begin.. Onze planning was om zondag 3 april weg te rijden. Dit is ons dan ook gelukt met veel hulp van een heleboel mensen.. De laatste maand en vooral de laatste week kwam er nog zoveel op ons af wat geregeld moest worden, waren we zo druk met het huis leeg halen en de laatste dingen aan de auto klaar maken (gaan er nog weer dingen stuk of niet goed etc.). Op zondag zelf hadden we allebei al een beetje de hoop opgegeven dat we weg zouden kunnen gaan, maar uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt. De boel in de auto mikken en gaan.. We konden nog wel dagen bezig blijven..
Om 18.15 een aantal mensen bericht dat we om 19.00u van plan waren dan echt te vertrekken.. en binnen mum van tijd hadden we een gezellig en lief uitzwaai comité! 🙂
Na nog verwend te zijn met allebei een knapzak vol Hollandse lekkernijen en na een toch best wel emotioneel afscheid zijn we dan vertrokken!
Eerst hadden we nog een stop in Almen om daar nog langs een afscheid comité te rijden en hierna door naar Brummen om nog wat spulletjes weg te brengen. Hier allebei zo moe als een garnaal bij een snackbar neergeploft voor een laatste Nederlandse kroket. Na hier nog een bezoekje gekregen te hebben van Marc (ex Afrika overlander)die ons een goede reis kwam wensen zijn we op koers gegaan naar het zuiden in Nederland om hier nog een nieuw waterfilter op te halen omdat onze een dag voor vertrek kapot is gegaan. Hier op een kamperplaats in onze daktent overnacht.

Volgende ochtend het filter opgehaald en door gereden naar Duitsland, allebei nog erg ontdaan van het afscheid en doodmoe van de afgelopen weken.
Net onder München een gästhof gevonden waar we wat gegeten hebben en waar we op de parkeerplaats mochten overnachten in onze daktent.

Vanuit Duitsland zijn we de volgende dag door Oostenrijk en Slovenië heen gesjeesd om in Kroatië een camping te vinden in de buurt van Rijeka. Dit was niet zo makkelijke gezien bijna alle campings daar pas per 1 mei openen dus s’avonds na een lange zoektocht onze auto geparkeerd in de bocht van een weg net buiten een dorpje waar al een Zwitserse camper stond met waarschijnlijk het zelfde probleem en hier maar ‘wild gekampeerd’.

De volgende dag zijn we naar de Plitvice meren gereden in oost Kroatië. Ondanks dat we buiten het seizoen zijn waren er al bussen vol Italianen, Fransozen en natuurlijk Japanners. Na een mooie rondwandeling zijn we weer verder gegaan om richting Split te gaan, ons doel voor die dag. Ook hier kwamen we weer laat aan omdat de afstanden niet ver zijn maar de wegen redelijk slecht en met veel bergpasjes, duurt het toch langer dan we inschatten. Net onder Split naar een camping gegaan (die we via internet met de WIFI bij een tankstation hebben gevonden) en hier eerst maar eens lekker gedoucht, want dat hadden we al twee dagen niet gedaan. We stonden hier mooi aan zee.
De volgende dag besloten hier nog een nacht te blijven om even op nieuw in te pakken aangezien we alles maar gewoon in de auto hadden gegooid, een wasje te draaien, het nieuwe waterfilter te installeren en een beetje uit te rusten na ons toch wel beetje gestreste vertrek.

Na deze pitstop verder afgezakt naar Montenegro maar niet na een bezoekje te hebben gebracht aan de mooie oude stad Dubrovnik waar ik veel mooie herinneringen aan had van een vakantie met mijn familie.

In Montenegro aangekomen voelden we ons direct erg welkom dankzij een (in tegenstelling tot de Kroatische) zeer vriendelijke Montenegrijnse douanier die onze auto erg mooi vond en ons vertelde dat Toyota het beste is. (maar dat wisten wij natuurlijk al 😉 )
In Montenegro ben je wel direct in de Balkan.. Het is heel anders dan de landen hiervoor. Je lijkt in de tijd terug te gaan, we zien veel herders met schaapskudden, veel zwerfhonden/katten op straat maar alle mensen zijn ontzettend vriendelijk. Er word nors gekeken maar wanneer we zwaaien breekt er een grote glimlach door en word er blij terug gezwaaid.
Ook in Montenegro zijn de campings in April nog niet geopend, dus hier in Perast langs de zee een mooie parkeer/picknickplek gevonden na wat navraag gedaan te hebben bij mensen die we tegen kwamen, waar we de auto hebben neergezet en onze daktent weer ingekropen zijn.
Deze nacht kwam de regen die voorspeld was met bakken uit de lucht en hield de rest van de volgende dag ook nauwelijks meer op. Dit zorgde voor een nat pak met het inklappen van de daktent en enige verkeerschaos in de steden waar de wegen die omlaag liepen helemaal blank stonden, tot bijna 40 cm water. Verder door Montenegro gecrost en doorgereden naar Albanië. Ook al hebben we besloten de boot van Athene naar Egypte een week later te pakken, hebben we nog niet voldoende tijd helaas om dit prachtige land verder te verkennen dus dat komt op onze to-do list.

Bij de grens overgang van Montenegro naar Albanië bij Hani i Hotit duurde het allemaal wat langer maar werden we toch zonder problemen binnen gelaten en brak zelfs het zonnetje weer door! Voor Albanië hadden we niet echt een plan. Ooit heb ik wat info gelezen over Albanië omdat we hier graag op vakantie naar toe wilden en vond ik info over offroad rijden naar een dorpje Theth in een national park wat erg mooi zou zijn. We besloten op zoek te gaan naar een kaart van Albanië om te kijken of we deze offroad route aan durfden. Helaas in het eerste stadje Koplik rondgekeken maar niets gevonden. Hier viel het wel op dat na Montenegro je nog een grotere stap terug in de tijd doet en de armoede hier erg zichtbaar is.
We besloten bij een tankstation te kijken of ze er kaarten verkochten. De jongen bij het tankstation snapt niets van onze vraag en roept er iemand bij die goed Engels spreekt. Tani heet ons welkom en is erg vriendelijk. Hij verteld dat er geen kaarten te krijgen zijn behalve bij een grotere stad maar wil ons graag helpen. Tani geeft aan dat de weg naar Theth prima te doen is omdat er vorig jaar nieuwe asfalt is gelegd. Off Road rijden in het Natuonal Park kan ook nog voldoende en het is er erg mooi! We moeten er beslist heen en hij is blij dat wij (buitenlanders) in Albanië komen om te zien hoe mooi het is. Hij geeft aan dat Albanië veel te bieden heeft maar dat de regering te weinig doet om toeristen te trekken en de economie erg slecht is. Tani heeft in Engeland gewoond en gestudeerd en is nu een eigen bedrijfje begonnen in Albanië maar dit komt niet echt van de grond. Hij bied ons een kop koffie aan. Het voelt een beetje gek om als ‘rijke Europeaan’ met zo’n grote auto hier aan te komen rijden en dan de verhalen van deze man aan te horen. Als dank voor zijn hulp en de koffie geven wij hem en zijn collega’s maar wat stroopwafels die wij van het thuisfront hebben meegekregen.
Vol goede moed rijden we richting Theth. Nog eenmaal proberen we in een winkeltje langs de weg of ze hier kaarten verkopen. De dames verstaan ons niet en wij hun niet dus word er gebeld met iemand die Engels spreekt en krijgen we aanwijzingen dat aan het begin van het National Park kaarten te krijgen zijn. Na wat kleine inkopen bij de dames verder gereden. Een kaart hebben we niet gevonden.. Wel een prachtige weg (inderdaad asfalt) die ons naar bijna 2000m hoogte brengt in de Albaneze Alpen waar nog een pak sneeuw ligt van een meter. Op het hoogste punt aangekomen houd de geasfalteerde weg onmiddelijk op en kunnen we off road verder. Best spannend zo voor de eerste keer echt zelf en met een dik pak sneeuw. Uiteindelijk na een dikke 3 uur rijden (volgende de locals 1 uurtje) komen we bij Theth aan. Het is echt adembenemend mooi! We moeten maar eens op zoek naar een slaapplek. Vak voor een ‘dorpje’ verderop komt er ineens een man met een kruiwagen vol takken uit de bosjes en vraagt of we een camping zoeken.. Twijfelend knikken we omdat we van plan zijn wild te kamperen. Hij wijst wat en is plots ook weer verdwenen. Prima, gaan we lekker zelf verder kijken. Als we bij het dorpje (zo kun je het eigenlijk niet noemen, het zijn een paar huisjes) aankomen staat de man samen met zijn kinderen druk voor zijn huisje te zwaaien en te wijzen dat we daar moeten komen. We kijken elkaar een keer aan en besluiten te gaan kijken. De man heeft zijn hele tuinhek aan de kant gesleept en wij mogen voor zijn huis in de tuin/weitje van de varkens kamperen. De kinderen vliegen naar binnen en kijken vanachter het raampje naar ons. Alleen de oudste zoon (Manuel, een super nieuwsgierig kereltje van een jaar of 6) komt kijken en zijn vader helpen het hek terug te zetten. Bij Marco en zijn gezin mogen we ook eten, er word speciaal voor ons gekookt. Daarbij komt natuurlijk ook de zelfgestookte Raki op tafel. Ondanks dat Marco moeilijk Engels spreekt en wij geen Italiaans of Albanees kunnen we elkaar toch aardig begrijpen en verteld hij over de geschiedenis van Albanië en over zijn leven en zijn gezin. Hij verteld dat hij alleen in de lente hier leeft met zijn gezin omdat er in de winter 3 meter sneeuw ligt. Ook hier lijkt/is het armoedig maar word alles met ons gedeeld. Marco woont met zijn vrouw en 3 kinderen in een klein huisje met 1 slaapkamer, ze hadden een groter huis maar hiervan is het dak ingestort door de sneeuw. Hiernaast hebben ze wel nog een huis in de stad Shkoder waar ze in de winter wonen.
De volgende ochtend hebben we onder toeziend oog en met de helpende hand van Manuel die werkelijk alles volgde wat we deden onze spullen ingepakt. Hierna kregen we ook nog een ontbijtje aangeboden beginnend met Raki. Dit hebben we (om half 9 s’ochtends) in eerste instantie afgeslagen maar dat kon echt niet. De mannen onder elkaar moesten Raki drinken.
Verder kregen we net als de vorige avond verse melk van hun eigen koeien, heerlijke koffie en een soort gefrituurd brood/pannenkoekjes met zelfgemaakte honing en zelfgemaakte feta kaas.
Hierna hebben we afscheid genomen van de familie en zijn we op weg gegaan naar Shkoder. Deze off road weg wat nog moeilijker begaanbaar dan de dag er voor. We hebben er ongeveer 6 uur overgedaan naar beneden. Onderweg kwamen we nog een oud mercedes busje tegen die ons gewoon voorbij scheurde (hoezo heb je 4×4 nodig??) en stuitten we nog op een bruiloftsstoet.
Eenmaal uit de bergen weer terug in de bewoonde wereld zie je de enorme tegenstellingen van Albanië. Hoe mooi de natuur is,  zo’n  vieze bende is de bewoonde wereld. Geasfalteerde wegen zijn er afgezien van 1 ‘snelweg’ nauwelijks.
Albanië is een mooi, lelijk, fascinerend, vies maar vooral ontzettend gastvrij land. Ook hier willen we zeker nog een keer naar terug.

Na Albanië zijn we aangekomen in Griekenland. Bij de grens overgang werd voor het eerst onze auto gecontroleerd (nouja, de deuren moesten open zodat ze er in konden kijken maar verder hoefden we gelukkig niets uit te pakken). Van de vluchtelingen stroom was er bij deze grens overgang (dichtbij Macedonië) niets te bekennen. Wel merk je dat de controle wat strenger is maar er stonden geen lange rijen of iets dergelijks.
Na een tussenstop in het binnenland van Griekenland waar we de Meteora kloosters hebben bezocht en een tweede stop bij Delphi zijn we aangekomen in Athene.
Onze auto is vandaag ingeleverd in de haven van Pireas dus we zijn een soort van dakloos. Na gister het voorbereidende papierwerk  te hebben gedaan en dan vandaag de auto echt afgeleverd te hebben voelt dat toch een beetje gek. De auto voelt al een beetje als ons ‘veilige plekje’ en ineens slapen we niet meer in onze daktent en hebben we onze spulletjes niet meer bij de hand.
We hebben via airbnb wel een super leuk appartementje waar we de komende dagen verblijven (dinsdag vliegen we naar Egypte) zodat we de stad kunnen verkennen en dus even alle tijd (en WIFI) hebben om onze blog te updaten.
Het is een aardig lang verhaal geworden en nog is dit maar een kleine indruk van alle dingen die we meemaken, zien en alle leuke ontmoetingen die we hebben van mensen die ons iets aanbieden, helpen, informatie geven en gewoon supervriendelijk en gastvrij zijn!!!

Deze start beloofd veel moois voor de rest van onze reis!

Heel veel liefs vanuit Griekenland!

Anton en Jolle

Geschreven door Jolle

Deze diashow vereist JavaScript.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15 gedachtes over “Het avontuur is echt begonnen!!

 1. Wat hebben jullie al veel gezien en meegemaakt, en dan is dit nog maar het begin. Mooi geschreven Jolle, we kunnen er ons een goede voorstelling van maken hoe het was. Ben benieuwd naar jullie volgende avonturen. Groetjes van Jan en Froukje

  Like

 2. lieve reizigers,
  wat een mooi verhaal zeg, wel heel mooi om altijd te merken dat mensen in deze landen zoals Albanie bijv. zo gastvrij zijn terwijl ze zelf ook nauwelijks wat hebben. Veel Albanezen reizen mee met de Syrische vluchtelingen en vragen asiel aan in Duitsland of andere Europese landen gewoon omdat ze in hun eigen land zo weinig toekomst hebben, geen werk etc. Maar ze worden allemaal teruggestuurd omdat ze niet uit oorlogsgebied komen.
  Tegelijkertijd zegt Albanie dat de Syrische vluchtelingen in hun land welkom zijn; Ik las dit net in de krant en nu lees ik jullie verhaal.
  Wat staat alles toch op zijn kop in de wereld; de rijke landen bouwen muren en hekken om de vluchtelingen tegen te houden en de arme landen zeggen: je bent welkom!
  Jolle en Anton, geniet van het vervolg en geniet vooral van deze mooie ontmoetingen met mensen.
  liefs van Geertje
  ps leuk dat jullie in Split zijn geweest, daar woonde de familie van Jadranka

  Like

 3. Lieve Kinders,
  Wat een heerlijk verhaal om te lezen!!! En fijn dat het goed gaat. Ook nog niks geen mankementen aan de auto……Geweldig!!
  Veel plezier in Athene en Caïro……Even zonder auto en met de benenwagen ook best fijn!
  Succes met de verscheping en jullie vlucht en dan op naar de Horizon en daar voorbij☺
  Dikke kus,
  Corry

  Like

 4. Dag Anton en Jolle,
  Fantastisch om jullie reis te volgen. Jullie hebben al veel lieve mensen ontmoet. Ik ben benieuwd naar het volgende deel.
  Voorzichtig en geniet van jullie reis.
  Groetjes.
  Liliane

  Like

 5. Dag Anton en Jolle,
  Een goed begin is het halve werk, zegt men. En jullie hebben zo te lezen een goed begin gemaakt! Ik ben heel erg benieuwd naar jullie ervaringen met de overtocht naar Egypte. Ik hoor afwisselend positieve en negatieve verhalen over het terugkrijgen van je auto in de haven, dus hopelijk vergaat het jullie goed.
  Een fijn vervolg gewenst!

  Like

 6. Hoi Anton en Jolle,
  Wat een prachtig reisverslag hebben jullie al gemaakt ! En ik zie dat Anton zijn hoogtevrees al heeft overwonnen (vakantie Gresse en Vercors, route Balcon Oost ;-)). Ik ben al weer benieuwd naar de volgende bijdrage. Goede overtocht en fijn vervolg verder! 😉
  Groetjes Louis en Geja

  Like

 7. Lieve luitjes ‘of road’,
  Willen jullie wel eens ophouden andere mensen ongelukkig te maken! 😉 Want met zulke mooie verhalen en foto’s zit iedereen hier in Nederland natuurlijk in zak en as… Deze week belooft wat voor de toekomst in Afrika! Geniet nog even van al het moois (en lekkers?) in Griekenland!
  Groetjes!

  Like

 8. Eindelijk tijd gevonden om jullie blog te lezen…..

  Inmiddels zijn jullie al in Egypte, zag ik op Facebook……

  Wat een fantastisch verhaal en mooie reis!

  Heerlijk om jullie te kunnen volgen!

  Geniet ervan!

  Liefs! Bernadette.

  ________________________________

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s